fbpx
September 2, 2023

Future Trends (Pet Hotel/Boarding)

𝗣𝗘𝗧 𝗛𝗢𝗧𝗘𝗟/𝗕𝗢𝗔𝗥𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗙𝗨𝗧𝗨𝗥𝗘 𝗧𝗥𝗘𝗡𝗗𝗦•

Ada 7 potensi trend untuk Pet Hotel/Boarding business ;

𝟭. 𝗜𝗡𝗖𝗥𝗘𝗔𝗦𝗘𝗗 𝗗𝗘𝗠𝗔𝗡𝗗 :
Memandangkan Pet Industry ni semakin berkembang di mana semakin ramai yang suka memiliki haiwan peliharaan sebagai teman/family/untuk tujuan exhibition & bersedia untuk melabur dalam penjagaan mereka. Jadinya, secara tak langsung perkhidmatan hotel/boarding juga akan turut meningkat. Demand semakin tinggi! So, banyak peluang bisnes sebenarnya! Bila banyak orang buat bisnes yang sama-INGAT! USP bisnes kita apa? Keunikan yang membezakan bisnes kita dengan orang lain.

𝟮. 𝗘𝗡𝗛𝗔𝗡𝗖𝗘𝗗 𝗙𝗔𝗖𝗜𝗟𝗜𝗧𝗜𝗘𝗦 & 𝗔𝗠𝗘𝗡𝗜𝗧𝗜𝗘𝗦 :
Pet Owner semakin mencari kemudahan berkualiti tinggi untuk haiwan kesayangan mereka semasa mereka tiada di rumah. Ini termasuklah penginapan yang luas, peralatan tempat tidur yang selesa, climate control, outdoor play areas & kemudahan khusus seperti kolam renang (anjing suka ni!) atau perkhidmatan dandanan (pet grooming). Pelaburan dalam ciri seperti tu boleh menarik lebih ramai pelanggan dan dapat memberikan kelebihan daya saing.

𝟯. 𝗧𝗘𝗖𝗛𝗡𝗢𝗟𝗢𝗚𝗬 𝗜𝗡𝗧𝗘𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗢𝗡 :
Teknologi sebenarnya mungkin memainkan peranan yang lebih besar dalam Pet Hotel/Boarding business. Ini termasuklah online booking systems, mobile apps untuk scheduling & communication, webcams for owners to check on their pets remotely, & even smart collars or tags to track the activities & well-being of the boarded pets. Kemajuan teknologi ini boleh meningkatkan keselesaan dan kepuasan pelanggan.

𝟰. 𝗣𝗘𝗥𝗦𝗢𝗡𝗔𝗟𝗜𝗭𝗘𝗗 𝗔𝗡𝗗 𝗦𝗣𝗘𝗖𝗜𝗔𝗟𝗜𝗭𝗘𝗗 𝗦𝗘𝗥𝗩𝗜𝗖𝗘𝗦 :
Pet Owner ni sebenarnya ada banyak keperluan dan keutamaan yang macam macam bila nak hantar haiwan peliharaan mereka untuk boarding. Sesetengahnya mungkin prefer personalized attention, macam one-on-one playtime ataupun penjadualan khusus untuk bagi pet mereka makan, penjagaan perubatan ataupun behavioral training semasa tempoh penginapan haiwan peliharaan mereka. Menawarkan perkhidmatan yang macam ni boleh memenuhi segmen pelanggan tertentu dan mencipta niche dalam pasaran.
(niche ni apa? niche ni segmen khusus pasaran untuk jenis produk atau perkhidmatan tertentu.)

𝟱. 𝗙𝗢𝗖𝗨𝗦 𝗢𝗡 𝗛𝗘𝗔𝗟𝗧𝗛 & 𝗪𝗘𝗟𝗟𝗡𝗘𝗦𝗦 :
Bila Pet Owner ni jadi semakin lebih sedar tentang kesejahteraan haiwan kesayangan mereka, terdapat peningkatan permintaan untuk perkhidmatan yang memfokuskan kepada aspek kesihatan. Ini termasuklah menyediakan makanan yang berkhasiat, program senaman, akses kepada penjagaan veterinar, dan juga terapi holistik seperti urutan atau akupunktur. Mengintegrasikan kesihatan dan kesejahteraan dalam Pet Hotel/Boarding boleh menarik lebih ramai Pet Owner yang mementingkan kesihatan.

𝟲. 𝗘𝗡𝗩𝗜𝗥𝗢𝗡𝗠𝗘𝗡𝗧𝗔𝗟 𝗦𝗨𝗦𝗧𝗔𝗜𝗡𝗔𝗕𝗜𝗟𝗜𝗧𝗬 :
Memandangkan ramai yang dah ambil berat tentang alam sekitar & kesedaran tu semakin tinggi, Pet Owner juga menjadi lebih sedar tentang kesan pilihan untuk haiwan peliharaan mereka. Pet Hotel/Boarding business mungkin boleh mengamalkan amalan mesra alam, seperti menggunakan produk eco-friendly untuk peralatan tempat tidur dan mainan, implementing energy-efficient systems, recycling waste & incorporating green spaces dalam facilities mereka. Inisiatif ini boleh resonate dengan pelanggan yang jenis mementingkan alam sekitar.

𝟳. 𝗖𝗢𝗟𝗟𝗔𝗕𝗢𝗥𝗔𝗧𝗜𝗢𝗡 𝗪𝗜𝗧𝗛 𝗢𝗧𝗛𝗘𝗥 𝗣𝗘𝗧-𝗥𝗘𝗟𝗔𝗧𝗘𝗗 𝗕𝗨𝗦𝗜𝗡𝗘𝗦𝗦𝗘𝗦 :
Kerjasama di antara bisnes bisnes lain di dalam Pet Industry & pertubuhan yang berkaitan haiwan peliharaan lain, seperti klinik veterinar, pet supply stores atau pet training centers, boleh membawa kepada perkongsian yang saling menguntungkan antara semua pihak. Kerjasama ini boleh menawarkan diskaun, tawaran pakej atau shared marketing efforts, bagi mewujudkan rangkaian perkhidmatan yang memenuhi pelbagai keperluan pemilik haiwan kesayangan. Yang ni memang sangat bagus dan sangat penting kalau nak grow big!

………………………………

Alhamdulillah..
Dapat sesuatu kan?
Pembacaan korang sampai ke noktah terakhir sebenarnya boleh bagi idea/input walaupun sikit untuk Pet Hotel/Boarding yang korang tgh usahakan.
Start Small, Grow Big!
Tu yang selalu YN cakap kat diri sendiri.. ☺️
Semoga bisnes korang yang baca perkongsian YN ni semakin sukses!
In Shaa Allah!

………………………………

You may also like...

Leave a comment...